Identiteitskaart

Je legitimatiebewijs voor Nederland en Europa

In vele landen, waaronder Nederland, geldt een legitimatieplicht. Dat betekent dat je een geldig identiteitsbewijs moet kunnen tonen als de politie (of een andere toezichthouder) daarom vraagt. Op het niet kunnen tonen van een geldig legitimatiebewijs staat een boete. Let op: je rijbewijs wordt in het buitenland niet erkend als geldig identiteitsbewijs.


Vanaf welke leeftijd geldt de legitimatieplicht?

In Nederland geldt de legitimatieplicht vanaf 14 jaar. Kinderen hebben een eigen legitimatiebewijs nodig. In andere landen kunnen andere regels gelden.


Reizen naar het buitenland

Ook wanneer je naar het buitenland gaat moet je in bezit zijn van een geldig reisdocument. Je kunt kiezen tussen een paspoort of een identiteitskaart. De Nederlandse identiteitskaart is ook geldig binnen de Europese Unie en een aantal andere landen.


In welke landen is de kaart geldig?

Met een Nederlandse identiteitskaart kun je reizen naar Andorra, België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië en Noord-Ierland (inclusief de Kanaaleilanden), Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Monaco, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal (inclusief Madeira en de Azoren), Roemenië, San Marino, Slovenië, Slowakije, Spanje (inclusief de Canarische eilanden), Tsjechië, Turkije, IJsland, Zweden en Zwitserland.


Waar kun je de kaart aanvragen?

Je kunt de identiteitskaart aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Voorwaarde is, dat je over de Nederlandse nationaliteit beschikt en ouder bent dan 12 jaar. Jongere kinderen hebben toestemming van hun ouders of voogd nodig.