Auto huren voor vakantie

10 handige tips om gedoe te voorkomen

Een auto huren op je vakantiebestemming is altijd een beetje spannend - en niet alleen omdat het een andere auto is dan waarmee je je dagelijks naar je werk begeeft. Vrijwel iedereen kent wel iemand die wel eens problemen heeft gehad met het huren van een auto: gerommel met benzine- of kilometerstanden, schade of gedoe met de verzekeringsmaatschappij. Daarom hier 10 tips om je voor problemen te behoeden.

1. Kijk en vergelijk de voorwaarden

Niet elk verhuurbedrijf hanteert dezelfde voorwaarden. Je doet er goed aan om deze voordat je gaat huren goed door te nemen. Vooral het punt van eigen risico verdient je aandacht. Bij sommige verhuurders is dit eigen risico erg hoog, terwijl andere verhuurders de mogelijkheid bieden om zonder eigen risico te huren. Soms is het ook mogelijk het eigen risico af te kopen.


2. Verzeker (en betaal) niet 2 keer voor hetzelfde

Indien je al over een (doorlopende) reisverzekering beschikt, is (extra) bijverzekeren vaak niet nodig. Laat je geen dubbele verzekering aanpraten. Onderzoek daarom vooraf waar je al wel (en niet) voor verzekerd bent.


3. Regel je auto op tijd

Net als met vliegtickets is het vaak duurder om een auto te huren op of vlak voor het moment dat je er gebruik van wilt maken. Dit geldt vooral in het hoogseizoen. Je doet er dus goed aan je auto op tijd te boeken.


4. Kies een auto die bij je (vakantie) past

Kies een auto die past bij jou en bij je vakantie. Zo is het met een klein zuinig autootje lastig rijden in de bergen - zeker als deze volgeladen is met passagiers en bagage. Niet goed voor de motor en ook niet voor het brandstofgebruik. Kies ook niet een hele grote of snelle auto als je nog maar net je rijbewijs hebt of normaal in een klein autootje rijdt. De andere verkeersregels, weggebruikers, wegen en landschap vragen al genoeg van je aandacht.


5. Controleer op aanwezige voorzieningen

Controleer of de lichten, richtingaanwijzers en claxon goed werken. Controleer de staat van de banden. Kijk ook of alle noodzakelijke voorzieningen aanwezig zijn. Zo is het in sommige landen verplicht om bv. zaken als een gevarendriehoek, sneeuwkettingen, reflecterende hesjes of een alcoholtest bij je te hebben.


6. Wat te doen in geval van nood

Informeer naar wat je moet doen in geval van bijvoorbeeld technische problemen, schade of een ongeluk. Het prettigst is het natuurlijk als de verhuurmaatschappij een telefoonnummer heeft met iemand aan de andere kant van de lijn die je taal spreekt.


7. Voorkom gedoe over schade

Maak, voordat je je auto bij de verhuurder meeneemt, foto's of een filmpje van de auto - zeker als deze al wat krasjes of deukjes heeft. Vergeet ook de banden niet. Dit beeldmateriaal kan later dienen als bewijs bij een conflict over al dan niet vooraf al aanwezige schade. Vraag bij inlevering van de auto om een zg. vrijwaringsbewijs (geen handgeschreven papiertje, maar een document met handtekening en stempel). Hiermee kun je later aantonen dat je de auto zonder (extra) schade hebt ingeleverd.


8. Voorkom gedoe over schoonmaakkosten

Zorg ervoor dat je je auto weer netjes en schoon inlevert. Verschillende maatschappijen hanteren onduidelijke en niet nader gespecificeerde 'schoonmaakkosten' voor het reinigen van de auto. Voor de zekerheid kun je bij verhuur en teruggave van de auto ook wat foto's maken van het interieur, als bewijs bij een confict hierover.


9. Let op het brandstofbeleid

Verhuurders hanteren verschillende vormen van brandstofbeleid. Bij de één krijg je een volle tank mee en moet je 'm ook weer volgetankt terugbrengen, bij de ander maakt dat laatste niet uit. Tank dus niet voor niets.


10. Let op je creditcard

Als je de mogelijkheid hebt om de auto vooraf te boeken en betalen zonder creditcard, dan is dat zeker een aanrader. Helaas ontkom je vaak niet aan het doorgeven van je creditcard-gegevens. Houdt in dat geval rekening met voldoende saldo om de borg (gemiddeld zo'n 1000 euro) te betalen en houdt andere afboekingen goed in de gaten. Neem bij onverwachte afschrijvingen zo snel mogelijk contact op met de creditcardmaatschappij.


Toch een conflict? Handel correct en laat van je horen!

Beland je toch in een conflict, neem dan - als het kan - nog tijdens je vakantie contact op met je reisbureau of de (overkoepelende) organisatie van het verhuurbedrijf.

Lukt dat niet of kom je er niet uit, loop dan niet boos weg zonder te betalen. Daarmee kun je flink in de problemen komen. Betaal dus wel, maar plaats op de factuur/bon de woorden

'Betaling onder protest en onder voorbehoud van rechten'

met daaronder je handtekening, waarmee je juridisch correct handelt. Je geeft hiermee aan dat je protesteert tegen de op de factuur genoemde kosten en dat je er later nog op terug wilt komen. Plaats je deze zin niet en betaal je wel, dan betekent het dat je akkoord gaat met de betaling en is het erg lastig daar later nog op terug te komen.

Vervolgens stuur je bij thuiskomst zo snel mogelijk een (onderbouwde) klacht naar het verhuurbedrijf en vraag je je geld terug. Je kunt je geld ook terugvragen via je creditcard-maatschappij.

Heb je je auto in een EU-land gehuurd (of Noorwegen of IJsland), dan kun je de - gratis- hulp inroepen van het Europees Consumenten Centrum (ECC). Het EEC is een initiatief van de Europese Commissie en EU-lidstaten en bemiddelt bij conflicten met verkopers en verhuurders in andere EU-landen.