Albanië

Het land van de witte bergen

Albanië is een ruw en bergachtig land aan de Adriatische Zee. Het weer is mediterraan, met warme zomers en zachte, maar natte winters. Vanwege het ontoegankelijke landschap ligt Albanië vrij afgezonderd. Ten tijde van de koude oorlog tussen oost en west nam het communistische Albanië een geïsoleerde positie in. Het was een van de minst toegankelijke landen van het Oostblok. Pas sinds begin jaren '90 is het land een democratie met een meerpartijenstelsel. De politieke situatie in Albanië is niet erg stabiel. Er zijn af en toe ongeregeldheden, waarbij soms ook doden en gewonden vallen.


 

Taal

De officiële taal is het Albanees. Het kent twee belangrijke dialecten: het Gegisch en het Toskisch.


Geld en pinnen

De Albanese munteenheid heet Lek, die weer is onderverdeeld in 100 qindarkë. Er zijn munten van 1, 2, 5, 10 en 20 Leke en van 10, 20 en 50 qindarkë. Het papiergeld bestaat uit biljetten van 50, 100, 200, 500, 1000 en 5000 Leke.

In de wat grotere steden zijn pinautomaten te vinden. Let op: Deze zijn soms leeg of buiten werking! Het is aan te raden ook Euro's mee te nemen. Deze zijn vrijwel overal in te wisselen tegen Leks.


Gezondheidszorg

De medische voorzieningen laten nogal te wensen over. Je doet er goed aan om voor vertrek bij de GGD te informeren over evt. epidemieën en benodigde vaccinaties.


Corruptie

De corruptie tiert helaas nog welig in Albanie. Het land heeft de twijfelachtige eer één van de corruptste landen van Europa te zijn.


Weetjes

Ja-knikken = 'nee' en Nee-schudden = 'ja';