Azerbeidzjan

Azerbeidzjan ligt in het uiterste zuidoosten van Europa, aan de Kaspische Zee. Het is het grootste en dichtstbevolkte land van de Kaukasus. Er wonen ongeveer 9 miljoen mensen. Het is een land met sterke verschillen op vele gebieden: arm-rijk, klimatologisch en cultureel. Het maakte deel uit van de Sovjetunie, tot deze begin jaren '90 van de vorige eeuw uiteenviel. Sinds die tijd is Azerbeidzjan een zelfstandige republiek - zij het met vallen en opstaan.


 

Weer en klimaat

Het klimaat van Azerbeidzjan is uniek: het land kent maar liefst 9 van de 11 klimaatzones! Het grootste deel van het land kent een gematigd klimaat met temperaturen rond de 15°C, met in de zomers uitschieters tot 40°C. Hoewel sneeuw aan de kust vrijwel nooit voorkomt, worden de hogere gebieden in de winter regelmatig afgesloten van de buitenwereld door overmaitge sneeuwval.


Taal

De officiële taal van het land is het Azerbeidzjaans. Deze taal is sterk verwant aan het Turks. De taal kent tal van dialecten.


Geld en pinnen

De munteenheid in Azerbeidzjan is de Manat. 1 manat is 100 Kepik. Er zijn munten van 1, 3, 5, 10, 20 en 50 Kepik en biljetten van 1, 5, 10, 20, 50 en 100 Manat. In de hoofdstad Bakoe zijn voldoende pinautomaten te vinden. Elders in het land is het lastiger. Neem daarom ook voldoende contant geld mee. Informeer ook eerst bij je bank of je kunt pinnen in Azerbeidzjan. Let op: In 2006 werd de oude Manat vervangen door de huidige manat. Accepteer geen oude biljetten!


Paspoort en visum

Je paspoort moet nog minimaal 3 maanden geldig zijn na je vertrek uit Azerbeidzjan. Ook heb je een visum nodig om Azerbeidzjante bezoeken.


Onveilige gebieden

Er zijn met enige regelmaat spanningen in de gebieden die grenzen aan Armenië en Nagorno Karabach. Het is aan te raden de berichtgeving in de media te blijven volgen en zich goed te informeren over de actuele ontwikkelingen.

Reisadvies Azerbeidzjan
Reisadvies van de Nederlandse Overheid mbt. reizen naar Azerbeidzjan.