Bosnië en Herzegovina

Land in wederopbouw

Bosnië en Herzegovina is een land dat is ontstaan na het uiteenvallen van Joegoslavië en de oorlog die daarop volgde. Het land verkeert eigenlijk nog steeds in een opbouwfase. Het land dankt zijn naam aan de regio's Bosnië en Herzegovina. Bosnië ligt in het noorden en en beslaat qua oppervlakte ca. 80% van het land. Herzegovina ligt in het zuiden. Het is een land met een rijke cultuur en prachtige natuur.


 

Weer en klimaat

Het grootste deel van het land kent een landklimaat met hete zomers (regelmatig temperaturen van boven de 35°) en koude, strenge winters met vaak veel sneeuw. In het zuiden van het land is het klimaat aanmerkelijk milder.


Taal

Bosnië en Herzegovina kent drie officiële talen: het Bosnisch, het Servisch en het Kroatisch. De talen lijken sterk op elkaar en sprekers van verschillende talen kunnen elkaar dan ook goed verstaan. Het grootste verschil zit 'm in de schrijfwijze. Kroatisch schrijf je in het Latijnse alfabet, terwijl het Servisch in het Cyrillische alfabet geschreven wordt.


Geld en Pinnen

De munteenheid van Bosnië en Herzegovina is de Bosnische Mark. 1 Mark = 100 Feninga. Er zijn munten van 5, 10, 20 en 50 Feninga en biljetten van 10, 20, 50, 100 en 200 Mark. De munt is gekoppeld aan de Euro. 1 Mark = (ongeveer) 0,51 Euro. In toeristische gebieden kun je dan ook vaak met Euro's betalen. In de grote steden zijn pinautomaten, maar op het platteland zijn die erg schaars. Ook in winkels en restaurants kun je vaak (nog) niet pinnen.