Bulgarije

Exotisch land aan de Zwarte Zee

Bulgarije ligt in het zuidoosten van Europa en heeft ongeveer 7,5 miljoen inwoners, waarvan er ruim een miljoen in de hoofdstad Sofia wonen. Bulgarije is een mooi land, met fijne stranden, prachtige bossen, meren en bergen. Qua muziek en architectuur tref je hier een interessante mix van oosterse en westerse culturen.


 

Weer en klimaat

Het noorden van Bulgarije kent een landklimaat, met warme zomers en koude, strenge winters. In het zuiden heerst een wat zachter klimaat. De kustgebieden zijn het aangenaamst in de lente en de herfst.


Taal

De officiële taal van Bulgarije is het Bulgaars, een Slavische taal. Het Bulgaars wordt geschreven met het cyrillische alfabet. Met Engels kun je je in de steden over het algemeen goed redden.


Geld en pinnen

De munteenheid van Bulgarije is Lev (meervoud: 'Leva'). 1 Lev = 100 Stotinki. Er zijn munten van 1 Lev en van 1, 2, 5, 10, 20, 50 Stotinki. Bankbiljetten zijn er van 1, 2, 5, 10, 20, 50 en 100 Leva. De Lev is gekoppeld aan de Euro. Zie ook: Wisselkoers Euro - Bulgaarse Lev. In de steden zijn pinautomaten en wisselkantoren te vinden. Informeer even bij je bank of je kunt pinnen in Bulgarije. Wissel geen geld op straat!