Litouwen

Republiek Litouwen (Lietuvos Respublika)

Litouwen is de meest zuidelijke van de drie Baltische staten. Het land maakte tot begin jaren '90 van de vorige eeuw deel uit van de Sovjet-Unie. Sinds 2004 maakt Litouwen deel uit van de Europese Unie. Populaire bestemmingen zijn: de hoofdstad Vilnius (werelderfgoed); het stadje Trakaj (oa. een indrukwekkend kasteel en natuurpark); de toeristische badplaats Nida (oa. een jazzfestival); de Koerse Haf (natuurgebied); het Europos Parkas (beeldenpark). Bij het plaatsje Bernotai ligt het Geografisch middelpunt van Europa.


 

Algemene informatie

Oppervlakte
65.200 km²

Inwoners
3.555.179 (2009)

Officiële taal
Litouws; daarnaast wordt ook Pools en Russisch gesproken.

Hoofdstad
Vilnius


Weer en klimaat

Litouwen kent een gematigd zeeklimaat met koele winters en zachte zomers. De winter begint vaak al in september. Vanaf november valt er regelmatig sneeuw. In hartje winter is het er gemiddeld een paar graden onder het vriespunt, maar soms kan het ook zeer hard vriezen. In de zomer (mei-augustus) is het gemiddeld zo'n 20°C. In de hoofdstad Vilnius liggen de temperaturen meestal wat hoger.


Geld en Pinnen

Munteenheid
Litouwse Litas (LTL). De munt is gekoppeld aan de Euro. 1 Euro = 3,45 Litas. Pinautomaten zijn te vinden in vrijwel elke grotere plaats.