Moldavië

Republiek Moldavië (Republica Moldova)

Moldavië ligt in het oosten van Europa. Het land wordt ingesloten door de buurlanden Roemenië en Oekraïne. In 2009 werd het door het Europese Parlement aangemerkt als het armste land van Europa. Sinds het land zich in 1991 onafhankelijk verklaarde van de Sovjetunie, rommelt het er - met name met en in de opstandige regio Transnistrië, waar veel Russen wonen. Interessante bezienswaardigheden zijn: Milestii Mici, een staatsbedrijf dat wijn produceert. Het heeft de grootste wijnkelders ter wereld. Deze zijn op afspraak te bezoeken; Orheiul Vechi, een archeologisch complex aan de Raut-rivier, met overblijfselen van beschavingen van de vroege prehistorie tot de Middeleeuwen; Capriana, één van de oudste kloosters van Moldavië.


 

Algemene informatie

Oppervlakte
33.846 km²

Inwoners
3.559.500 (2012)

Officiële taal
Moldavisch

Hoofdstad
Chisinau


Weer en klimaat

Moldavië kent een gematigd landklimaat, met lange, warme zomers (gemiddeld zo'n 20°C) en zachte, droge  winters (gemiddeld -4°C). De neerslag valt erg onregelmatig. Er zijn langdurige droge periodes, maar het kan er ook flink regenen en onweren - meestal begin zomer en in oktober.


Geld en Pinnen

De munteenheid van Moldavië is de Leu (MDL). 1 Leu = 100 Ban. Er zijn munten van 1, 5, 10, 25 en 50 ban en biljetten van 1, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 leu. Pinautomaten vind je in de hoofdstad Chisinau en in een aantal andere grotere steden.


Visum

Verblijf je maximaal 90 dagen in Moldavië, dan heb je als Nederlander geen visum nodig. Je moet wel in het bezit zijn van een bewijs van een retourvlucht of een vlucht naar een volgende bestemming.