Polen

Republiek Polen (Rzeczpospolita Polska)

Bij Polen denken de meeste mensen aan een nogal grauw en somber land. En hoewel er in Polen inderdaad nog steeds grauwe gebieden te vinden zijn, is dat beeld toch niet terecht. Veel  steden hebben een complete metamorfose ondergaan en maken een moderne en optimistische indruk. Bezienswaardig zijn de hoofdstad Warschau. Het oude centrum (Stare Miasto) staat of de werelderfgoedlijst van de Unesco. Ook een aanrader is de antiekmarkt, die iedere zondag in de wijk Kolo gehouden wordt; Ook de stad Kraków heeft een prachtig historisch centrum en staat eveneens op de werelderfgoedlijst; Polen kent maar liefst 23 Nationale Parken, die zeer de moeite waard zijn.


 

Algemene informatie

Oppervlakte
312.685 km²

Inwoners
38.186.860 (2010)

Officiële taal
Pools

Hoofdstad
Warschau (Warszawa)


Weer en Klimaat

Het noorden van Polen kent een gematigd zeeklimaat; het zuiden nijgt wat meer naar een landklimaat. Daardoor zijn de zomers in het zuiden wat warmer dan in het noorden. Gemiddelde temperaturen lopen in de zomer uiteen van 18°C in het noorden tot rond de 30°C in het zuiden. In de winter liggen de temperaturen in het hele land gemiddeld rond of net onder het vriespunt.


Geld en pinnen

De munteenheid van polen is de Zloty (PLN). 1 Zloty = 100 Groszy. Munten zijn er van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 Groszy en van 1, 2 en 5 Zloty. Bankbiljetten zijn er van 10, 20, 50, 100 en 200 Zloty. Zie ook: actuele wisselkoers. Polen werkt aan toetreding tot de Eurozone, zodat je er in de toekomst waarschijnlijk met de euro kunt betalen. In vrijwel alle plaatsen vind je pinautomaten.