Servië

Republiek Servië (Republika Srbija)

Als vakantiebestemming loopt Servië wat achte bij andere Balkanlanden. Dit ligt waarschijnlijk aan het wat negative imago dat het land heeft opgebouwd tijdens en na de oorlog die volgde op het uiteenvallen van Joegoslavië. Inmiddels is Servië kandidaat-lid van de Europese Unie.

Servië heeft een prachtig en veelzijdig landschap dat voor een derde deel met bossen is bedekt. Je vindt er prachtige meren, en verspreid over het land liggen eeuwenoude kloosters op vaak spectaculaire plekken. De hoofdstad Belgrado is een moderne stad met vele historische gebouwen. De stad heeft bovendien een uitstekende naam vanwege het bruisende nachtleven.


 

Algemene informatie

Oppervlakte
77.474 km²

Inwoners
7.276.604 (2012)

Officiele taal
Servisch

Hoofdstad
Belgrado


Weer en klimaat

Servië kent een landklimaat met koude winters en warme, vochtige zomers. Regen valt er gedurende het hele jaar. In de winter kan het er flink sneeuwen. In de winter liggen de temperaturen rond het vriespunt. In de zomer is het er gemiddeld 22°C, maar temperaturen ruim boven de 30°C - met uitschieters tot zo'n 40°C - zijn, met name in het zuiden, geen uitzondering.


Geld en pinnen

In Servië betaal je met de Servische dinar (CSD). 1 Dinar = 100 Para. Er zijn biljetten van 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000 en 5000 dinar. Munten zijn er van 50 para en van 1, 2, 5, 10 en 20 dinar. In de grote steden vind je voldoende pinautomaten. Vaak kun je ook met de Euro betalen. Geld wisselen op straat wordt sterk afgeraden.