Dolmus

Snel en goedkoop vervoer

De Dolmus is één van de meest gebruikte manieren om je als toerist te verplaatsen in Turkije.


Wat zijn Dolmus?

Dolmus zijn kleine busjes waarin ruime is voor 8-10 personen. Meestal zijn ze blauw van kleur, maar dat hoeft niet. Het is een soort van taxibus die je deelt met andere mensen, die dezelfde kant op willen.


Meerijden

De Dolmus is echt iets speciaals. Je hoeft ze niet te bellen zoals een taxi. Ook hebben ze meestal geen haltes, zoals een reguliere bus, hoewel er in sommige steden wel speciale instapplekken zijn voor Dolmus.

De busjes rijden vaak een vaste route. Wil je meerijden, steek dan gewoon je hand op en stap in. In sommige steden zijn er wel speciale instapplekken voor Dolmus.

Zit de Dolmus die voorbijrijdt vol? Geen nood; de busjes rijden af en aan. Je hoeft dus bijna nooit echt lang te wachten.


Propvol

Het woord Dolmus betekent zoiets als 'propvol', waarmee gesuggereerd wordt dat er meestal meer mensen in het busje zitten dan is toegestaan. Dat is ook regelmatig het geval. De chauffeurs van de Dolmus zijn zelfstandig ondernemer, en ze zullen niet gauw een passagier laten staan.


Betalen

Betalen doe je vooraf aan de chauffeur. Het is gebruikelijk dat je, als je instapt, het geld via andere passagiers doorgeeft aan de chauffeur. Het wisselgeld komt dan via dezelfde weg terug. Betaal niet met te grote biljetten, want dan heb je kans dat de chauffeur niet kan wisselen.