Porto

Oude stad aan de Douro

De stad Porto ligt in het noorden van Portugal. De stad wordt, met name in Engelstalige landen, ook wel Oporto genoemd. Porto is een zeer oude stad. In de Romeinse tijd heette het Portus Cale ('de haven van Cale').  Hiervan is later zowel de naam Porto als Portugal afgeleid.

Porto is een zeer fraaie stad, met prachtige contrasten. Je vindt er een interessante mix van rijk gedecoreerde gebouwen in verschillende bouwstijlen en armoedige, soms zeer oude huizen, vaak op het bouwvallige af. Vanaf de oever van het er tegenover gelegen Vila Nova de Gaia heb je een fantastisch uitzicht op de oude stad. Het oude centrum van Porto, Ribeira, staat op de Werelderfgoedlijst.

In Porto kun je goed en vaak ook voordelig eten. Een glaasje overheerlijke portwijn mag dan natuurlijk niet ontbreken.


 

Het weer in Porto

Hoewel in Porto de temperaturen gemiddeld lager liggen dan in het zuidelijker gelegen Lissabon is het weer er, met in de zomer temperaturen rond de 25°C, zeer aangenaam. In de lente en de herfst is het er een stuk warmer dan in Nederland, wat Porto een fijne bestemming maakt voor een korte vakantie of stedentrip in de mei- of herfstvakantie.


Hoe kom je er?

De makkelijkste manier om naar Porto te gaan is door te vliegen. Het vliegveld van Porto is het meest bekend onder de naam Airport Porto, maar heet officieel Francisco Sá Carneiro Airport. Het ligt op een kleine 20km van het centrum van Porto. Het vliegveld is goed bereikbaar en heeft oa. een metroverbinding met de stad.

Zie voor meer informatie: http://opvakantie-portugal.nl/porto/