Paspoort

Toegang tot de wereld

Een paspoort is een officieel document dat de houder ervan identificeert als burger van een bepaald land. Het paspoort vraagt namens de regering aan het te bezoeken land om je als bezoeker toe te laten.


Geldigheid

Een paspoort is 5 jaar geldig. Het is geldig voor alle landen van de wereld. Sommige landen eisen naast het paspoort ook een visum om je toe te laten.


Voorwaarde

Voor het verkrijgen van een Nederlands paspoort is het nodig dat je beschikt over de Nederlandse nationaliteit.


Kind en paspoort

Ook kinderen mogen een eigen paspoort hebben. Ben je nog geen 18 jaar, dan heb je voor het verkrijgen van een eigen paspoort toestemming nodig van je beide ouders of je voogd(en).


Kinderen bijschrijven

Vanaf 26 juni 2012 is het bijschrijven van een kind in het paspoort niet meer mogelijk. Alle kinderen moeten dan over een eigen reisdocument beschikken.


Verlies of diefstal

Als je paspoort of identiteitskaart gestolen is of als je het bent kwijtgeraakt moet je hier zo snel mogelijk aangifte van doen bij de politie. Als je je paspoort in het buitenland bent kwijtgeraakt, moet je in Nederland (nogmaals) aangifte doen. Van de politie krijg je na aangifte een gewaarmerkte kopie van het proces verbaal. Deze moet je meenemen als je een nieuw reisdocument aanvraagt.


Aanvragen

Je kunt een paspoort aanvragen bij de gemeente waar je ingeschreven staat.


Paspoort of identiteitskaart

Voor verblijf in Europa heb je niet persé een paspoort nodig. Een Nederlandse identiteitskaart geldt in de Europese Unie (en nog enkele landen) ook als geldig reisdocument en identiteitsbewijs. Meer informatie...